Friday, 4 May 2012

Kunyit oohhhh kunyit

Assalamualaikum all,


Tentu ko ingat aku nak citer pasal kunyit ye dak?..Aku bukan nak citer pasal kunyit sebenarnya ni..aku just nak share satu benda yang aku rasa agak menarik.....waaaa...macam best je bunyinya..memang best pun..sebelum tu aku nak kongsi sikitla kalu ko nak tau..

Tadi malam aku pegi ke majlis persaraan kawan aku kat orkid hotel di melaka..seronokla kawan tu kan sebab dia nak pencen dah sehari dua lagi..ganjaran perkhidmatan dah tentu dapat, award wang tunai gantian cuti rehat pun dapat..RM100,000 dalam tangan dah tu...pencen dia tiap2 bulan RM1000 tak lari...

Aku nak tanya, kalu ko dapat duit gedebak macam tu apa ko nak buat dengan duit sebanyak tu..jeng3..biar aku je jawab bagi pihak ko...hahaha

Ok..ko pernah dengar tak, ada orang simpan emas n then dapat duit tiap2 bulan..belum pernah kan..eh..biar betul mamat ni..takpa..meh sini aku nak citer..aku nak citer pasal emas hibah yang aku dan kawan2 aku buat.

Program ini senang je..

1) Ko beli emas jongkong 999.9 tulen (24 karat) pastu ko pegang sendiri selama 4 bulan.
2) Dalam masa yang sama ko akan menerima duit hibah tiap2 bulan selama 4 bulan.
3) Pastu ko akan diberi sijil dan perjanjian jual beli (sales and purchase agreement)

Selepas tamat perjanjian jual beli (genap 4 bulan) ko akan diberi tempoh 7 hari untuk buat TIGA(3) pilihan iaitu:

1) - TAMAT
=Tamatkan perjanjian jual beli dengan senyap buat dek je (tak buat apa2 pilihan 2 atau 3) dan emas tu ko simpan terus je smpai bila2 ko suka.

2) - JUAL SEMULA
=Ko jual semula emas tu kepada syarikat dengan harga asal belian dan serahkan/batal perjanjian jual beli terdahulu.

3) - JUAL DAN BELI SEMULA
=Jual semula emas tu kepada syarikat dengan harga asal belian n then ko beli balik emas yg lain dengan harga semasa ketika itu dan ko boleh terus merasa hibah yang berikutnya...begitulah seterusnya.

Program ni berlandaskan konsep syariah "al-bai" jual beli.

~Telah dirasmikan dan dilancarkan oleh Tun Mahathir pada 15 disember 2010.
~Pengusaha jongkong emas malaysia.
~Di bawah polisi kerajaan dan komitee syariah.
~Berlandaskan prinsip syariah "ijarah thumma al-bai"
~Disertakan sijil hibah dan perjanjian jual beli.

Ok..sebelum tu aku nak bagitau hibah tu apa dia dalam konteks ni la:~

HIBAH

1) Pemberian hadiah dengan budi bicara oleh syarikat secara sukarela.
2) Ia timbul sebagai balasan kerana melalui transaksi secara Islam yang disediakan atau manfaat yang diperoleh.
3) Ia tidak termaktub dalam perjanjian.
4) Penghargaan kepada pembeli dan balasan dari aktiviti jual beli.

Kiraan Hibah

Contoh kiraan:
Hibah yang ditawarkan pada hari ni 04/05/2012 (hibah sentiasa berubah2 okey)
50gm - 95gm = 1.8%
100gm - 995gm = 2%
1kg ke atas = 3%

Tawaran hibah selama 4 bulan.

Harga semasa gold BEAM hari ni 04/05/2012 RM200.00 se gram.
Ko ada RM200,000.00
Ko beli 1kg emas, ko akan dapat surat perjanjian jual beli, sijil hibah, cek pertama bernilai 3% x RM200,000.00 = RM6000.00
Bulan berikutnya pun RM6000.00 (4 bulan je tau)
bulan ke 2,3,4 bayaran RM6000.00 terus dimasukkan ke akaun bank awak;-)

Bagi yang berminat bolehla helo2 aku ya.


5 comments:

  1. helo bro,
    macam mana nak helo no tel tak bagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. im sori...nun di atas hamba dh letak.

      Delete
  2. betul ke tipu ni ... ari tu bersih ada g tgk ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah..gua x terlibat..jgn tgkp gua..dgr2 ctr kata baru2 ni dpt EPF..apa lagi..beli kunyit ler bro

      Delete
  3. Kuat nego boh..

    ReplyDelete